Εκπαιδευτικά προγράμματα 2014 - 2015
Μικροί αγγειοπλάστες

ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ | ΔΗΜΟΤΙΚΟ | ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Τα παιδιά θα δημιουργήσουν έργα με στοιχεία από την κυκλαδική, αρχαϊκή και μινωική εποχή. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται κατασκευή αγγείου στον τροχό, παιχνίδι με λασποαποτύπωμα, χρήση διαφανειών με πληροφορίες για την ιστορική περίοδο που θα επιλέξετε, ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος, τα έργα των παιδιών ψήνονται στον ειδικό φούρνο κεραμικής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μικροί αγγειοπλάστες» αναπτύσσεται μια σειρά από εποχιακά προγράμματα όπως χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές πηλοκατασκευές.

Ζωγραφίζοντας την κούπα μου
Πραγματοποιείται και στο χώρο του σχολείου
ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ | ΔΗΜΟΤΙΚΟ | ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν την κούπα τους με ειδικά χρώματα και κιμωλίες, στη συνέχεια γυαλώνεται και ψήνεται στον ειδικό φούρνο κεραμικής για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται διαφάνειες με παραστάσεις αγγείων, τοιχογραφίες, κεραμικά του Picasso και του Miro, όπου τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία της εικαστικής δημιουργίας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Το υλικό του γλύπτη: ο πηλός
Πραγματοποιείται και στο χώρο του σχολείου
ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ | ΔΗΜΟΤΙΚΟ | ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Ερχόµαστε στο σχολείο σας µε άφθονο πηλό, µε εργαλεία, καλούπια και αρµατούρες για να χτίσουµε ένα άγαλµα και να εξοικειωθούµε µε τις έννοιες της πρόσθεσης και της αφαίρεσης στη γλυπτική.

Το πρόγραµµα περιλαµβάνει:

- την προβολή διαφανειών µε γλυπτά διαφορετικών εποχών και τεχνοτροπιών
- ασκήσεις που αποβλέπουν στην καλλιέργεια της αυτενέργειας, όπως και της πλαστικής και συνθετικής ικανότητας του παιδιού.

Τα χώματα που έγιναν χρώματα

ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ | ΔΗΜΟΤΙΚΟ | ΓΥΜΝΑΣΙΟ

...και πώς να ζωγραφίσετε με ένα μαρούλι! Τα παιδιά μαθαίνουν πως από φυτά και καρπούς βγαίνουν συγκεκριμένα χρώματα, αλλά και πως η ίδια η γή μας δίνει χρώματα, τα χρώματα που χρησιμοποιούμε στην κεραμική. Στο πρόγραμμα, εμπνεόμαστε και αλληλεπιδρούμε δημιουργώντας έργα τέχνης για την τάξη μας... φυσικά και θα πιάσουμε λάσπες!

Η τέχνη του ψηφιδωτού
Πραγματοποιείται και στο χώρο του σχολείου

ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ | ΔΗΜΟΤΙΚΟ | ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Μια πρόταση για την προσέγγιση της τέχνης του ψηφιδωτού. Τα παιδιά µε τη βοήθεια του ψηφιδογράφου σχεδιάζουν, επιλέγουν τα κατάλληλα χρώµατα, κόβουν και κολλούν πήλινες ψηφίδες που έχουν ήδη ετοιµαστεί από το εργαστήρι, φτιάχνοντας το δικό τους ψηφιδωτό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή διαφανειών με αρχαία και σύγχρονα ψηφιδωτά.

Από το δίσκο της Φαιστού στο αναγνωστικό μου

ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ | ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Ένα ταξίδι στην τυπογραφία, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Μέσα από το πρόγραμμα ταξιδεύουμε στις σπηλαιογραφίες, στα ιερογλυφικά, μιλάμε για το δίσκο της Φαιστού, το αρχαιότερο δείγμα τυπογραφίας. Τα παιδιά δημιουργούν μια ιστορία πάνω σε μια πλάκα πηλού, με τα δικά τους ξεχωριστά σύμβολα, ενώ μπορούν παράλληλα να κατασκευάσουν και την προσωπική τους σφραγίδα.

Μια ελιά μέσα στο πιθάρι

ΟΚΤΩΒΡΙΟ - ΝΟΕΜΒΡΙΟ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ | Α, Β, Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Τα παιδιά κάνουν ένα ταξίδι στη συγκομιδή της ελιάς, κατανοούν τη χρησιμότητά της, κατασκευάζουν και ζωγραφίζουν το δικό τους ελαιόδεντρο και συμμετέχουν στην κατασκευή πιθαριού στον τροχό. Το μάζεμα της ελιάς συνδέεται με την κεραμική, μέσα από τα σκεύη αποθήκευσης του καρπού και του λαδιού.

Οι μάσκες των λαών

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ | ΔΗΜΟΤΙΚΟ | ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια τα παιδιά κατανοούν τη χρήση της μάσκας ανά τους αιώνες και βλέπουν την εξέλιξή της από τα αρχαία προσωπεία και τις τελετουργικές μάσκες, μέχρι τις μάσκες καρναβαλιού. Χρησιμοποιώντας καλούπια, πλάθουν, ζωγραφίζουν και εμψυχώνουν τη μάσκα τους.

Ταξίδι στον κυκλαδικό πολιτισμό

ΜΑΡΤΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ
Γ, Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ | ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Ανακαλύπτουμε τον κυκλαδικό πολιτισμό μέσα από την κεραμική και τα ειδώλια. Τα παιδιά, προσθέτοντας και αφαιρώντας δίνουν μορφή στον πηλό, δημιουργούν τα δικά τους ειδώλια, ανακαλύπτοντας την ομορφιά τους μέσα από την ουσιαστική τους απλότητα.

Μουσικά όργανα από πηλό

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ | Α, Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ | ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν µε κεραµικά µουσικά όργανα όπως σείστρο, τουµπελέκι, λαλίτσα, στάµνα κ.α. Συνθέτουν απλά ρυθµικά σχήµατα και µελωδίες. Κάνουµε το πείραµα του Πυθαγόρα, µαθαίνουµε για τις συχνότητες και κατασκευάζουν µε πηλό το δικό τους µουσικό όργανο (σείστρο).

Η οικογένειά μου

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Γνωρίζουµε έργα τέχνης µε θέµα την οικογένεια, µαθαίνουµε για τις διαφορετικές οικογένειες του κόσµου. Προτείνουµε στα παιδιά να πλάσουν τα µέλη της οικογένειάς τους και να χαράξουν πάνω στο πηλό τα ονόµατά τους. Στη συνέχεια παρουσιάζουν το έργο τους στα υπόλοιπα µέλη της οµάδας.
*Εναλλακτικά στη γιορτή της µητέρας φτιάχνουµε και ζωγραφίζουµε «µια καρδιά για τη µαµά µας».

Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια κούκλα από πηλό

Γ, Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Με πρωταγωνίστρια την κωδωνόσχηµη πλαγγόνα, ταξιδεύουµε στο χρόνο ανακαλύπτοντας τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα.

Επεξεργαζόµαστε αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών, συλλέγουµε πληροφορίες µέσα από την αγγειογραφία και τα συγκρίνουµε µε τα σηµερινά.

Τέλος, τα παιδιά κατασκευάζουν τη δική τους πλαγγόνα.

κορυφή ^